Nyheder

Se hvad der rører sig hos Broholt Begravelse

Nyheder

Her kan du følge med i de tiltage og nyheder, der sker hos Broholt Begravelse. Der vil løbende blive lagt nye artikler og nyheder op her på siden. Nedenfor kan du blandt andet læse om, hvad der fik mig til at udforske og udfordre bedemandsfaget. Desuden kan du se, hvordan Bubber og en dårlig oplevelse med bedemanden ved min mors bisættelse satte nogle tanker i gang hos mig omkring en karriere som bedemand. Du kan også få indblik i, hvorfor jeg valgte netop Skanderborg som byen, hvor jeg åbnede min første forretning. God læselyst.

Ny forretning på Harald Jensens Plads

Den sidste afsked kan ikke gøres om

Tid, empati og nærvær er altafgørende i bedemandsfaget, mener Edith Broholt, der 1. maj åbner sin tredje bedemandsforretning. Denne gang på Harald Jensens Plads.

 

Det sidste farvel til et elsket menneske skal være et godt minde midt i sorgen. Det er målsætningen for Edith Broholt, der begyndte som bedemand hjemme i Hasselager i 2011. Siden da har hun åbnet forretninger i Skanderborg og i Højbjerg, og fra mandag den 1. maj kan man også finde Broholt Begravelse i nyrestaurerede lokaler på Harald Jensens Plads.

– For mig er det vigtigt at være til stede. Både med en fysisk butik som den, jeg nu åbner her på Harald Jensens Plads, men også i overført betydning. Nærvær og empati er altafgørende i mit arbejde, mener Edith Broholt.

I forretningen er der plads til at afvikle samtaler med de pårørende, men langt de fleste foretrækker at få besøg af bedemanden i deres eget hjem.

– Jeg afvikler selv alle samtaler, og i den situation nytter det ikke noget at sidde og se på uret. For mig er det vigtigt at tage den tid til en samtale, som familien har brug for. Afskeden er det sidste, familien kan gøre for den afdøde. Det skal gøres ordentlig, for det kan ikke gøres om, siger den 51-årige Edith Broholt.

Hun fik ideen til selv at blive bedemand, efter hun havde mistet sin mor i 1999.

– Vi var ikke så heldige med bedemanden, og jeg vidste bare, at dét kunne jeg gøre meget bedre, fortæller Edith Broholt, der dog lod tanken modnes gennem 11 år, inden hun tog den store beslutning om at forlade et godt job som salgssupporter hos Arla for at blive selvstændig bedemand. Hun lærte faget hos en bedemand på Sjælland og er i dag medlem af brancheorganisationen Danske Bedemænd.

Som bedemand er døden en del af hendes arbejdsdag men dermed også livet og kærligheden i alle dens nuancer, for det er jo det, de efterladte fortæller hende om.

– Jeg er kun sammen med de pårørende i en kort periode, det er ofte meget intenst. Vi taler om den afdøde og det liv, de har haft sammen, og jeg danner mig altid et indtryk af, hvem han eller hun har været som person, siger Edith Broholt.

I den situation oplever hun næsten altid, at de pårørende har svært ved at overskue de mange forpligtelser og praktiske gøremål, som et dødsfald medfører. Det gælde både al juraen i forhold til skifteretten, boet og eventuel begravelseshjælp, men også det store arbejde, det kan være at planlægge en bisættelse eller begravelse.

– En bedemands vigtigste opgave er at støtte de pårørende midt i sorgen, og det gør man blandt andet ved at hjælpe dem med alle de praktiske opgaver efter et dødsfald, understreger Edith Broholt, der altid opfordrer de pårørende til at tilføje noget personligt til ceremonien i kirken eller kapellet.

– Nogle sætter lys omkring eller på kisten. Andre vælger noget bestemt musik eller beder en sanger eller musiker om at medvirke. I dag er der også mange, der selv skriver en tale. Det er også en god idé, at få en god ven til at tage fotos af blomsterne i kirken for at fastholde det indtryk fra dagen, tilråder Edith Broholt, der som regel først slipper kontakten til de pårørende, når urnen er klar til at blive nedsat.

– Mange føler, at de først kan slappe af og dermed har tid til at sørge efter bisættelsen eller begravelsen, men det er der måske en mening med? Travlheden hjælper os over den helt akutte sorg, og derefter skal vi lære at leve med tabet. Det tager tid. Rigtig lang tid, siger Edith Broholt, der mener, det er vigtigt, at de efterladte bagefter er åbne om deres savn.

– Vi skal turde tale om sorgen. Har du mistet nogen, så fortæl andre, at du ked af det. Og kender vi nogen, der har mistet, så skal vi give dem mulighed for at tale. Man behøver faktisk ikke sige så meget. Det er bedre bare at spørge og så tage sig tid til at lytte, lyder rådet fra bedemand Edith Broholt.

Edith Broholt_21042017

Billedtekst: Da Edith Broholt begyndte som bedemand, valgte hun sloganet ”din bedemand er en kvinde”. Både for at distancere sig fra branchens lidt støvede ry og fra forventningen om, at en bedemand altid er en mand. ”Kvinder kan noget andet. Vi har mere empati og måske også en evne til at gå mere i dybden i en svær samtale,” mener Edith Broholt.

 

Blå Bog

Edith Broholt

51 år

Født og opvokset i Aarhus

Bor i Hasselager

Har to voksne børn og et barnebarn – snart to

Begyndte som selvstændig bedemand siden 2015 og er medlem af Danske Bedemænd

Har i dag forretninger på Oddervej i Højbjerg, på Mindet i Skanderborg og på Harald Jensens Plads

 

Læs nyheden i Aarhus Onsdag her.